zondag 24 november 2013

Steun drie jonge Liberianen om uit het moeras te komen!


Hiernaast zie je een door mij geplaatste oproep (‘Help Young Liberians Build Their Future’) om iets bij te dragen aan een initiatief dat drie jonge Liberianen hebben genomen om zichzelf, haast letterlijk want ze wonen er áán, uit het moeras te trekken. Jemima en Milton studeren landbouwkunde aan de universiteit en Miatta wil dat gaan doen. Nu stelt, helaas, een universiteit niet zo veel voor in Liberia. Het studiemateriaal dat ze hebben is vaak van Wikipedia geplukt dan wel zijn het kopieën van aardrijkskundeboeken, mavo-niveau.  Maar ze hebben er voor gekozen, omdat ze maar één droom hebben: boer(in) worden. Het realiseren van die droom is niet makkelijk. Ze wonen ieder in een klein, golfplaten huisje, zonder elektra, water of riool. Studiebeurzen of -leningen zijn hier volstrekt onbekende begrippen. Studenten moeten een  baantje zien te vinden als serveerster, vakkenvuller of bewaker, wat niet meevalt in een land met een werkloosheid van 80%, waardoor zo’n baantje (48 uur per week) zo’n 80 dollar per vier weken oplevert. Dat is 50 dollar cent (35 eurocent) per uur… Maar het zou veel beter zijn als ze nú al vast met hun droom kunnen beginnen: een stuk land bewerken en daar een inkomen mee verwerven. En dus hebben ze een corporatie (‘Fiamah’) opgericht en is er de mogelijkheid om even buiten de stad een stuk land te gaan bewerken. Er is contact gelegd met een Nederlands/Ghanees bedrijf, Wienco, dat ook in Liberia actief is, dat gespecialiseerd is in het op weg helpen van ‘kleine’ boeren met goede kunstmest en advies. Er is een adviesraad, van gemengde Liberiaans/Nederlandse samenstelling, opgericht, die bij ons thuis vergadert, waar verschillende landbouwdeskundigen in zitten, die ‘de zaak’ kritisch volgen. Er is een heus ‘businessplan’ opgesteld, met een strategie, begroting, marketingplan enz. En Iris Honderdos heeft een hartstikke mooie video gemaakt van het project. 

V.l..n.r.: Jemima, Milton en Miatta
In de startblokken!

Kortom, alles staat in de startblokken. ‘Fiamah’ heeft geen ‘structurele’ subsidie nodig. Maar wel een startkapitaal(tje). Er moeten gereedschap, zaden en kunstmest worden gekocht voordat de eerste gewassen geoogst en op de markt verkocht kunnen worden. Dáár gaat deze oproep over.
Er is een pagina gemaaktop de ‘gofundme’ website, een van de vele digitale crowd fundings initiatieven. Als je op de oproep rechtsboven klikt kom je op die pagina terecht met informatie over ‘Fiamah’ en kun je de video van Iris bewonderen.
‘Gofundme’ werkt met PayPal, het digitale betalingssysteem. Als je daar niet bij aangesloten bent, en je wilt toch iets doneren, kan dat het eenvoudigst door het bedrag te storten op ASN bankrekening nummer 707112036 van Jacq Turel, o.v.v. ‘Fiamah’.   Alvast bedankt namens mijn drie Liberiaanse vrienden!

Inspectie van het land: dat moet nog 'verbouwrijp' worden gemaakt.Geen opmerkingen: