zondag 23 juni 2013

Een verbond tussen voetbal en vrede?

Deze week was weer de week van George Weah. Ik heb al eerder geschreven over deze ex-voetballer, uitgeroepen tot de beste Afrikaanse voetballer van de 20ste eeuw,  een nationale held in Liberia en de ‘standing bearer’ (oprichter) van de grootste oppositiepartij, de Congress for Democratic Change.
De week begon slecht voor hem. Vorige week zondag was het de laatste kans voor het nationale elftal om zich te plaatsen voor de beslissende kwalificatieronde voor het WK voetbal, dat volgend jaar in Brazilië wordt gehouden. Weah heeft zich na een aantal verloren wedstrijden gemeld bij de voetbalbond om als adviseur in de technische staf te worden opgenomen. En zo geschiedde. Voor de wedstrijd werden de verwachtingen in de pers fors omhoog geschroefd. George Weah zou het elftal wel aan het voetballen krijgen. Dus betrad hij in een trainingspak het veld van het uitverkochte Samuel Doe Stadium, onder luid gejuich van de supporters. Het mocht niet baten. Na een vlotte start, waarin het Liberiaanse elftal enkele kansen creëerde, kreeg Senegal wat makkelijk een penalty toegewezen, waarna de wedstrijd was beslist. De ‘lone stars’ zakten ver weg en de ‘lions’ van Senegal maakten nog een doelpunt, wat de definitieve genadeklap was.



Kaartlozen

Het bijwonen van een interland in Liberia is een tamelijk opwindende en riskante gebeurtenis. Rond het stadion lopen duizenden mensen die geen geld hebben om een kaartje te kunnen kopen. Ze loeren op een kans om massaal de controle te kunnen doorbreken of een hek over te klimmen. Oproerpolitie staat in het gelid en drijft met dreigende charges de  kaartlozen terug. Wij hadden een kaartje voor 10 dollar voor vak 18. Bij het vak aangekomen, stonden er enkele honderden mensen voor de trap omhoog te wachten tot het ijzeren hek weer open ging. Het was volstrekt onduidelijk wie er suppoost was, maar toen het hek open ging drongen we met zijn allen naar binnen, het getoonde kaartje werd onmiddellijk uit je hand gegrist, om vervolgens doorverkocht te kunnen worden. Mensen zonder kaartje klommen over het hek, waarbij de een door een agent werd terug gemept en de ander kon doorlopen. Tien minuten na het begin van de wedstrijd werd de kaartcontrole, of wat daar voor door moest gaan, opgeheven, zodat er alsnog vrij toegang was. Tijdens de wedstrijd is het een behoorlijk kabaal in het stadion. Niet dat er gezongen wordt of aanmoedigingen worden gescandeerd, nee, de supporters zijn vooral met elkaar bezig. Heftige discussies, vechtpartijen en gooien naar elkaar met flesjes zorgen voor een onrustige en soms dreigende sfeer. Als het begint te regenen proberen de toeschouwers die er voor kozen om dichter bij het veld, maar onoverdekt te zitten, alsnog een droge plek hogerop te veroveren, wat tot het nodige duw- en trekwerk leidt. Nadat Senegal 2-0 heeft gescoord wordt de wedstrijd voor 20 minuten stilgelegd, omdat vanuit een vak stenen en andere voorwerpen op het veld worden gegooid, met de grensrechter als eerste doelwit.

De Mobiele Eenheid houdt de wacht

George Weah Steals The Show

Later deze week was Weah opnieuw groot in het nieuws. Deze keer als de speciale ‘vredesambassadeur’ van president Johnson Sirleaf, die zo, volgens kritische partijgenoten van Weah,  haar politieke tegenstrever aan haar lijntje houdt. ‘George Weah Steals The Show’ kopte de National Chronicle op zijn voorpagina. De Heritage volgt met  ‘Weah Wants Equal Distribution of Wealth’. The Inquirer citeert Weah ‘Reconciliation, A Major Factor to Lasting Peace’. Weah heeft fors uitgepakt, dat moge duidelijk zijn. Op donderdag gaf hij een persconferentie, waar hij aankondigde zijn Ballon d’Or (de gouden bal die hij in 1995 van de FIFA ontving bij zijn uitverkiezing tot beste voetballer ter wereld van dat jaar) weg te zullen geven aan president Ellen Johnson Sirleaf, als bewijs van zijn wil om politieke tegenstellingen te overbruggen en duurzame vrede tot stand te brengen. Op het eerste gezicht een mooi symbolisch gebaar, want bij twee presidentsverkiezingen (2005 en 2011) heeft Johnson Sirleaf in felle campagnes Weah’s CDC verslagen (in 2005 hem ook persoonlijk). Maar Weah denkt met deze geste ongetwijfeld ook zijn kansen bij de volgende presidentsverkiezingen te vergroten, als de grote verzoener – en in de wetenschap dat Johnson Sirleaf niet voor een derde termijn mag opgaan.
Bron: FrontPage
Op vrijdag gaf Weah een lezing in het hoofdkwartier van de Liberiaanse Persvereniging over zijn werk als vredesambassadeur en de verbinding die hij met voetbal zoekt om duurzame vrede tot stand te brengen. Met deze lezing probeert hij zijn intellectuele imago wat op te poetsen, want daarmee is het slecht gesteld. De presidentverkiezingen van 2005 verloor hij van Johnson Sirleaf, omdat zijn gebrek aan enige opleiding en jonge leeftijd (39 jaar) hard werden uitgespeeld. Hij heeft inmiddels een universitaire opleiding achter de rug, zal in 2017 51 jaar zijn en zegt in interviews verstandige dingen. Om zijn politieke ervaring bij te spijkeren zal hij naar verwachting in 2014 een gooi doen naar een Senaatszetel.
Op zaterdag organiseerde Weah een ‘Peace and Reconciliation’ voetbalwedstrijd tussen een elftal van bekende Afrikaanse voetballers en een ‘Liberian All Star’ team. Vermaarde (oud) voetballers als Roger Miller, Austin Okocha, Patrick Mboma, Samuel Eto’o en Kolo Toure waren door Weah bereid gevonden om naar Liberia af te reizen. Na de wedstrijd was er een popconcert.
Weah hoopt op de verenigde kracht van voetbal en muziek. In de vele interviews die hij gaf, bleef hij het herhalen: ‘Ik kan de vrede in Liberia niet in mijn eentje brengen. Ondanks de grote politieke verschillen, moeten we begrijpen dat alleen met vrede welvaart en sociale gerechtigheid bereikt kan worden. Daarom moeten voetballers en muzikanten, als idolen van de jeugd, het voorbeeld geven’.
En dat alles in dezelfde week waar een andere voetballegende, Pele, de jeugd in zijn land Brazilië bezweert op te houden met de felle demonstraties tegen de geldverslindende voetbaltoernooien die Brazilië dit en volgend jaar organiseert. Het is een oude voetbalwijsheid: de bal is rond en kan alle kanten uit.